Surdejsbrød – et ugebrød

imageimage

Hvis brødet skal være friskbagt til weekenden………

Surdej: (laves mandag)

3 dl vand

1 dl hvedemel

1 dl rugmel

1 dl fuldkornsmel ( grahamsmel)

Piskes sammen og stilles på køkkenbordet i ca. 4 dage, til den dufter syrligt og er let boblende. I løbet af de 4 dage skal dejen piskes igennem min. en gang om dagen.

Og så til brøddejen: ( laves fredag aften)

1 L vand

10 g gær

200 g fuldkornsmel

200 g rugmel

1 spsk salt

2 dl surdej

1 kg hvedemel

Ingredienserne kommes i en røremaskine og æltes i 20 min. Og så skal dejen hæve natten over i køleskabet. Den vokser til dobbelt størrelse, så husk evt. at dele den op i to skåle, så den ikke vokser ud af skålen i køleskabet ( det er afprøvet).

Lørdag sætter man en bagesten i ovnen og varmer den op til 250 grader. Dejen deles op i to dele til to brød, og spændes op. Dette gøres, fordi dejen er meget blød, og ved at spænde den op, flyder den ikke så meget ud, når den kommer på bagepladen. Den spændes op ved at man tager siden af klumpen og folder ind mod midten, så tager man modsatte side og folder ind mod midten. Dette gøres hele vejen rundt og mange gange, indtil dejen er helt rund og ikke længere kan foldes ind over. Så er den spændt op.

Og så kan man spørge, hvorfor man ikke bare kan komme noget mere mel i dejen fremfor at spænde den op…… og det skyldes at en våd dej giver et fugtigt brød med en blank krumme, som ikke bliver tørt de første par dage.

Dejen overføres med det samme til ovnen og helst til en varm bagesten. Hvis man ikke har en bagesten, kan man varme bagepladen op. Et godt tip er at drysse træspatlen med groft majsmel, så er det lettere at læsse dejen af på bagestenen.

Brødet bages i 20 min ved 250 grader ( det er her brødet puster sig op som en ballon) og derefter 40 min ved 180 grader.

 

 

 

 

 

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s